fbpx

Što je intraoralna snimka?

Intraoralna snimka je vrsta rendgenske snimke zuba koja se uzima izravno unutar usne šupljine. To znači da se filmska ploča ili senzor postavljaju unutar usne šupljine, a zatim se zračni snimak izvodi kako bi se dobio detaljan prikaz stanja zuba, korijena i okolnih struktura.

Intraoralne snimke koriste se za dijagnosticiranje i planiranje liječenja zubi, popravke zuba, uklanjanje zubi, protetske radove, kao i za praćenje napretka liječenja i postavljanje konačnih dijagnoza. Ovaj tip rendgenskog snimanja omogućuje stomatologu detaljan prikaz stanja zubi i okolnih tkiva koje nije moguće dobiti s vanjskih snimaka.

Intraoralne snimke se obično uzimaju kada pacijent sjedi u stomatološkom stolicu, a stomatolog postavlja filmsku ploču ili senzor unutar usne šupljine. Uzimanje intraoralnih snimki je bezbolan i kratak postupak.

Važno je napomenuti da se intraoralne snimke koriste samo kada je to nužno za dijagnozu ili planiranje liječenja. Uobičajeni sigurnosni protokoli smanjuju izloženost zračenju na najmanju moguću mjeru, kako bi se osiguralo sigurno korištenje rendgenske opreme i minimalni rizik za pacijenta.